Upwork’te Profil Oluşturma, İlanlara Başvurma ve Müşteriyle İletişim: Deneyim ve İpuçları

Bu yazıda Upwork’te profil oluştururken ve ilanlara başvuru yaparken daha çabuk kabul almanızı sağlayacak bazı ipuçlarını ve müşteriyle doğru iletişim yöntemlerini paylaşıyorum.

Upwork’te Profil Oluşturma

Upwork’te freelancer olarak hesap açmak için anasayfada Sign Up sekmesine tıklıyorsunuz. E-mail, şifre ve kişisel bilgilerinizi girip, “Work as a freelancer” butonunu seçtikten sonra “Create My Account” diyerek üye oluyorsunuz. Ancak ilanları görüntülemek ve başvuru yapabilmek için profil oluşturmanız, sonra da profilinizin onaylanması gerekiyor. Bu aşama özen göstermeniz gereken bir aşama çünkü kabulünüz buna göre yapılıyor.

İyi bir Upwork profilinin en önemli özelliği deneyimlerin anlaşılır ve net olmasıdır. Uzun profil illa iyi profil demek değildir, yani kesinlikle “deneyimlerim kabarık olmalı” gibi bir mecburiyet hissetmeyin. Ama kesinlikle baştan savma da bırakmayın.

  • Başlık için uzmanlık alanınızı net ifade eden bir tanım seçin.
  • Gerçekten beyan edebileceğiniz hiçbir şey olmadığı sürece profildeki hiçbir alanı boş bırakmayın, doldurabildiğiniz her alanı doldurun.
  • Sertifikalarınız ve portfolyonuz yani daha önce yaptığınız işler varsa mutlaka ekleyin.
  • Fotoğrafınızın vesikalık olması gerekmiyor ama tatil fotoğrafı olmasın 🙂 Arka planı sade, aydınlık, göğüs hizasının üstünden çekilmiş, tebessüm ettiğiniz bir fotoğraf seçin.

Upwork’te Profil Oluştururken İpuçları

  • Ne iş olsa yaparım algısı yaratan bir profil olumlu değil, olumsuz izlenim yaratır. 1’den fazla konuda orta seviye becerileriniz varsa, odağınızı daraltın. En güçlü olduğunuz ve birbirine yakın olanları seçin. Yani hem tercüme hem Photoshop işleri yaparım diyen bir profil olmasın.

Eğer deneyimli bir uzmansanız ve uzun bir iş geçmişiniz varsa, bir alandaki en güçlü deneyimlerinizi girin. (Not: Daha sonradan mevcut profile “uzmanlaşmış profiller” ekleme seçeneği var. Örneğin hem grafik hem web tasarım üzerine uzmanlığınız varsa sonradan aynı profil içine ek profil girebiliyorsunuz.)

  • Başlık ve tanıtım yazısı ilk bakışta dikkat edilen ve sizinle ilgili fikir veren yerdir. O yüzden burayı akıllıca kullanmalısınız. Bunun için başlıktaki unvan uzmanlığınızı net tanımlasın ve tanıtım bölümünün en başına hangi sorunları çözebildiğinizi yazın.

Kendinizi tanımlayacak en doğru unvanı bulmak için Upwork.com/hire sayfasından faydalanabilirsiniz. Sol taraftaki iş kategorilerinden kendinize uygun olanı seçince, ilgili unvanların listesi çıkıyor.

  • Saatlik ücret olarak başlangıç için $15 hem makul hem sürdürülebilirdir. Daha üst düzey bir uzmansanız saatinizi daha yüksek ücretlendirebilirsiniz. Ama en başta, henüz daha hiç iş yapmamışken gerçek seviyenin biraz altında tutun. Çünkü işverenler aynı ücret seviyesinde olanlardan Upwork’te deneyimi olanları tercih ederler. Sonra tamamladığınız iş sayısı arttıkça, puanlarınız da iyiyse istediğiniz seviyeye çekebilirsiniz.
Photo by Andrew Neel from Pexels

Upwork’te İlanlara Nasıl Başvurulur?

İlanları, profiliniz onaylandıktan sonra görüntüleyebiliyorsunuz.

İlana başvurmak için “Submit a Proposal” (teklif gönder) butonuna basıyorsunuz. Ardından fiyat teklifi girip kısa bir cover letter (başvuru yazısı) yazarak başvurunuzu tamamlıyorsunuz.

İşe Kabul Edilme Şansını Arttırmak İçin İpuçları

  • İlanda belli bilgi ve beceriler MECBURİ olarak belirtilmişse (örneğin bazı tasarım programları), başvuru yazısında direkt onları kullanın. “Benim bunda uzmanlığım/deneyimim var ve daha önce şunu, şunu yaptım.” diyerek başlayın. Geçmiş hikâyenizden ziyade o işi neden ve nasıl iyi yapabileceğinizi söyleyin. Devamında da net ve yapılması istenen işe odaklanan cümleler kurun.
  • Bazen işin bir kısmı teklif belirlemekte yardımcı olması için ilana eklenmiş oluyor. Siz böyle bir talep yoksa bile eklenmiş olan kısmı yaparak başvurunuza ekleyin. Örneğin bu bir görsel düzenleme işiyse görseli düzenleyin, veri girişi ise birkaç satırı doldurun, çeviri ise bir paragrafı çevirin. Daha önce yaptığınız benzer bir iş varsa ve tabii paylaşmanızda sakınca yoksa onu da ekleyebilirsiniz. Özellikle başlarda ilk işlerinizi alabilmek için bu taktik sizi 1 adım öne çıkartacaktır.
Photo by Canva Studio from Pexels

İş Başvurularında Connects (Bağlantı/Kredi) Sistemi

Her ilanın bir kredi değeri vardır. Buna Upwork’te Connects denir. Örneğin bir ilanınki 4 iken, bir diğeri 6 Connects’tir. Her başvuru sonrası, ilanın kredi değeri hesabınızdaki Connects’ten düşer. Yani hesabınızda 30 Connects varsa 6 Connects değerindeki 5 ilana başvurabilirsiniz.

Connects Nereden Edinilir, Nasıl Kazanılır?

Kullanılmayan Connects sonraki aya aktarılır. Hesabınızdakiler bittiyse 10’lu, 20’li, 40’lı şekilde satılan paketlerden alabilirsiniz. 1 Connect 0,15 dolar, 10’lu paket fiyatı 1,5 dolardır.

Connects’inizi Verimli Kullanmak İçin İpuçları

  • Sadece profilinizle uyumlu işlere başvurun.
  • Profilinizde ve başvuru yazısında imla hatası olmadığına emin olun.
  • Başvuru yazılarınızı kopyala yapıştır yapmayın. Her ilana özel yeni bir tane yazın ya da ufak değişikliklerle özelleştirin.
  • İlan tarihi 1 günden eski olan veya 20’den fazla kişinin başvurduğu ilanları pas geçin.

Müşteriyle İletişim

Photo by fauxels from Pexels

Başvurunuzu yaptıktan sonra müşterinin sizinle iletişime geçmesini beklemek kalıyor. Önce size mesaj göndererek görüşmeyi başlatır. Bu aşamada iş henüz başlamadan öğrenmeniz gereken her şeyi sorun, gri alan kalmasın.

Müşteri ayrıca pazarlık edebilir. Ben Upwork’te yeniyseniz bu konuda çok katı olmamanızı öneririm. Ödeme direkt hesabınıza geçmez, Upwork havuzunda bekler. İşi teslim ettikten sonra alıcının kontrol etmesi için belli bir süresi var. O süre içinde onaylar, onay vermemişse ancak itiraz da etmemişse ödeme otomatik olarak hesabınıza geçer. Geriye paranızı Payoneer’a aktarmak kalıyor. Bu kısımdan bir önceki yazımda bahsetmiştim.

Müşteriyle İletişimde İpuçları

  • Özellikle böyle bir talepte bulunmamış bile olsa, işin gidişatıyla ilgili düzenli bilgilendirme yapmak her zaman yararınızadır. Böylece hem sürpriz bir sonuç yaşanmasını engellersiniz hem de güzel bir yorum alma ihtimalini yükseltirsiniz.

Ayrıca işverenler işinden çok memnun kaldığı çalışanları bonusla ödüllendirebiliyorlar. Bazen $10, bazen $40.. Bonus almak gerçekten çok keyifli oluyor 🙂

  • Mesajlara hızlı dönmek (bildirim almak için uygulamayı indirin) ve ekstra taleplerde biraz esnek davranmak da size artı olarak dönecektir. Eğer bu talep başlı başına bir işse o zaman upsell bile yapabilirsiniz. Çünkü bunu istediğine göre hem o işin yapılması gerekiyor hem de sizden memnun demektir.
  • Ters giden herhangi bir durumda müşteriyle mutlaka iletişime geçin; örneğin işin yetişmemesi gibi. Bu konuda çoğu zaman korktuğumuz tepki başımıza gelmiyor. Bununla ilgili kendi yaşadığım güzel bir deneyim var:

Bir proje için 15 günde bitirmek üzere anlaştık. Ne var ki başladıktan sonra projenin o sürede bitmesinin mümkün olmadığını gördüm. Durumu anlar anlamaz müşteriye mesaj attım:

“Gidiş hızım şu şekilde, buna göre işi şu tarihte bitirebilirim. Devam edersek işin bir kısımını başka bir freelancer’a paylaştırman gerekebilir. Ama benimle devam etmek istemezsen de tamamen anlayışla karşılarım” diye açıklama yaptım. (Baştan söz verdiğim süreyi aşacağı için tüm sorumluluğu aldım.) Anlayışlı bir şekilde devam etmek istediğini belirtti. Ben de işin bana ait kısmını alnımın akıyla tamamladım 🙂 Ve aşağıdaki yorumu bıraktı:

Tabii ki zorlayıcı insanlar da çıkacak karşınıza ancak anlayışlı ve cömert müşteriler de olacak, yeter ki şeffaflık ve dürüstlük gibi prensiplerden ödün vermeyin.

Yazıyı bitirirken ufak bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bazen iş ilanlarında ilanları profil gibi kullananlar ya da Türkçe yazılmış platforma uygun olmayan ilanlar görüyorum. Bu işlerin biraz içinde olanlar, yabancı platformlar Türkler arasında yaygınlaştıkça neler yaşandığını az çok bilirler 🙂 Siteyi bilinçsizce ya da yanlış niyetlerle kullananlardaki artışın, hesap açmanın zamanla zorlaştırılması ya da ek koşullar getirilmesine sebep olması gibi bir ihtimal var. Bu tabi ki sadece bir öngörü. Yine de, eğer freelance iş fırsatları arayan ciddi biriyseniz, vakit kaybetmeden Upwork’te hesap açmanızı öneririm.

Bir önceki yazımda Upwork’te yapılabilecek işlerden, Upwork’te ödeme alma, para çekme ve komisyonlar gibi konulardan bahsetmiştim. O yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir