Upwork Nedir? Upwork İş İlanları ve Upwork Komisyonları

Bu yazımda Upwork’te yapılabilecek işler nelerdir, İngilizce bilmek gerekli mi, üyelik ücretli mi, nasıl ödeme alınır, nasıl para çekilir, komisyonlar nelerdir gibi soruları yanıtlıyor ve örnek iş ilanları paylaşıyorum.

Upwork Nedir?

Upwork 180 ülkede freelancer çalışanları ve işverenleri buluşturan, dünyanın en büyük freelancer iş platformlarından biridir. Platformda hem kısa hem uzun dönemli, en temel seviyeden en üst düzeye kadar farklı seviyede iş ilanları vardır. Geçimini tamamen Upwork’ten sağlayan profesyonel freelancer’lar olduğu gibi, ek gelir elde etmek isteyenler de dönemsel işler yaparak para kazanabilmektedir. Upwork, 2019 yılında freelancer’ların 2 milyar dolardan fazla kazanç elde ettiğini bildirmektedir.

Upwork’te Türkiye’den hesap açanlar ödemelerini Payoneer ile almaktadırlar. Bildiğiniz gibi PayPal Türkiye’de faaliyet göstermediği için standart yollardan PayPal hesabı açamıyor ve PayPal ile ödeme alıp gönderemiyoruz ancak bu noktada Payoneer imdada yetişiyor. Payoneer, PayPal’a alternatif, yaygın bir online ödeme sistemidir ve PayPal’ın aksine Türkiye’den hesap açılabilmektedir. Bu sayede Upwork’ten Türkiye’ye ödeme almak isteyenler için PayPal’ın yokluğundan kaynaklı dezavantaj ortadan kalkmış oluyor.

Upwork’te Hangi İşleri Yapabilirsiniz? Upwork İş Kategorileri

1. Web & Mobil yazılım geliştirme (Mobil uygulama, oyun, web tasarım, e-ticaret yazılımı, kalite güvence ve test..)

2. Tasarım & Yaratıcı işler (Video, seslendirme, grafik tasarım, marka kimliği, illüstrasyon..)

3. Yazı & Tercüme (İçerik yazarlığı, çevirmenlik, redaksiyon, editörlük, gölge yazarlık..)

4. Satış & Pazarlama (Pazar araştırması, SEO, SEM, sosyal medya, halkla ilişkiler..)

5. Asistanlık & Destek (Veri girişi, online araştırma, transkripsiyon, sanal asistanlık..)

6. Müşteri hizmetleri & Teknik destek

7. Finans & Muhasebe (Excel, Google Analytics, istatistik..)

8. Veri & Analitik

9. Mühendislik & Mimari

10. Hukuk (Fikri mülkiyet, vergi, göçmenlik..)

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

İngilizce Bilmek Gerekli Mi?

İş ilanları ve ortak iletişim dili İngilizce olduğu için eğer hiç İngilizce bilmiyorsanız siteyi kullanmak pek mümkün olmayacaktır. Ama merak etmeyin, bu demek değil ki Upwork’te para kazanmak için illa ki çok iyi seviyede İngilizceniz olması gerek! Güzel haber şu ki, bazı işlerde İngilizceyi hiç kullanmayacaksınız; ilanı ve müşteriyi anlamanız yeterli, onu da Google Translate ile yapabilirsiniz.

Aşağıdaki işler bunlara örnek:

  • Görsel ve video düzenleme
  • Türkçe transkripsiyon ve proofreading
  • Yabancı müşterilerin Türkçe sosyal medya sayfalarına içerik üretme, yerel müşteri bulma, pazar araştırması..vb işler

Tek yapmanız gereken İngilizce profil oluşturmak. Sonrasında bu tür işlere rahatlıkla başvurabilirsiniz.

Türkçe İçerikli Bir İş Deneyimim

Şubat ayında Amerika’dan bir satıcı ürün almak istediği Türkiye’deki bir üreticiyle İngilizce iletişim kurmakta zorlandığı için ilan açmıştı. Bana neleri öğrenmek istediklerini söylediler ben de Türkiye’deki firmayla görüşüp kendilerinden bilgi alarak müşteriye ilettim. Bu iş için Amerikalı müşteriyle yazılı iletişim kurmak dışında İngilizceye ihtiyaç duymadım. İlgili sektörde herhangi bir tecrübemin olmadığını da belirteyim 🙂

Upwork İş İlanları

Türkçe istenen ne gibi işler var görmek için “Turkish” yazarak aratma yaptığımda çıkan bazı Upwork iş ilanları aşağıdaki şekilde:

Bu ilanda, Türkçe forumlarda yeni hesaplar açıp finans piyasaları hakkında paylaşımlar yapacak biri aranıyor. En az 6 ay süreli, haftada 10-30 saat denmiş. Saatlik ücret $3-$4.

İngilizce-Türkçe 1000 kelimelik bir çevirinin Türkçesinin proofreading’i yapılması isteniyor. Bütçe $20.

Burada da YouTube videoları editleyecek biri aranıyor. Anadili Türkçe olsun, Türk kültürüne, popüler kültüre ve motion design’a hâkim olsun denmiş. Video başına ödeme 150-200 TL.

Bir “zihin sağlığı platformu” olduklarını söyleyen firma Türkçe Instagram sayfasında paylaşımlar yapacak birini arıyor. Süresi 3-6 ay, haftada 10-30 saat. Bu ilanda bütçe belirtmemiş, yani ilk teklifi siz yapacaksınız.

Upwork Üyeliği Ücretli mi?

Upwork’te freelancer’lar için ücretsiz ve ücretli olmak üzere 2 tür üyelik bulunmaktadır: Freelancer Basic ve Freelancer Plus. İş hacminizi arttırıp belli seviyeye getirene kadar ücretsiz Basic üyelik fazlasıyla yeterli olacaktır.

Photo by Per Lööv

Upwork Komisyonları

Anlaşmanın saatlik ya da sabit ücret üzerinden olması fark etmez, Upwork’te komisyonlar şu şekildedir:

1. Hizmet ücretleri (Komisyon oranları) (Service Fee)

$0-$500: %20

$500.01-$10,000: %10

$10,000.01 ve üstü: %5

Fiyat teklifi yaparken kesintiyi göz önüne almayı unutmayın. $50’a anlaştığınız bir işte hesabınıza $40 geçecek.

GÜNCELLEME – MART 2023

Upwork 22 Mart’ta gönderdiği bir maille, komisyon oranlarında değişiklik yapacağını duyurdu.

Yeni uygulamaya göre Upwork komisyon oranı tüm freelancer’lar için sabit %10 olarak güncellendi. Değişiklik 3 Mayıs 2023 itibariyle geçerli olacak. Yani yukarıda yazdığım kademeli komisyon sisteminden, kazançtan bağımsız sabit orana geçiş yapıldı. Geçiş planının detayları şu şekilde:

  • Yeni sabit komisyon oranı 3 Mayıs 2023 itibariyle geçerli olacak.
  • Sadece $10.000 üstü yani %5 komisyonla çalışanların bu hakkı 2023 sonuna kadar uzatıldı. Onlar 1 Ocak 2024 itibariyle %10 komisyona tâbi olacaklar.
  • Ek olarak, işverenlere de yeni bir ücret getirildi. Bir freelancer ile çalışma başlatmak için işveren bir defaya mahsus olarak Upwork’e $4,95 ödeme yapacak. Bu da 26 Nisan 2023 itibariyle geçerli olacak. İşverenden kesilecek bu tutar sözleşme başlamadan değil, freelancer’a ilk ödemesini yaptıktan sonra fatura edilecek.

2. Para Çekim Ücreti (Withdrawal Fee)

Upwork bakiyenizden Payoneer hesabına her aktarımda $2 kesinti uygulanır. Dolayısıyla birkaç işi biriktirip öyle çekim yapmak daha az kayba uğramanızı sağlar. Özellikle Payoneer hesabınızda hiç para yoksa çekim için Upwork’teki meblağın $50’ı aşmasını beklemek iyi olacaktır. Çünkü sonrasında Payoneer hesabınızdan banka hesabınıza para çekmek için de Payoneer bakiyenizde minimum bir tutar olması gerekiyor.

Upwork Neden Yeni Çağın Önemli Bir Fırsatı?

Upwork 2020 yılının sonunda “işveren etkinliğinde büyük bir artış olduğu” duyurusunu yaparak freelancer’lara daha çok işe başvuru yapabilme hakkı tanıdı. (Upwork’te iş başvurusu yapma ile ilgili detaylardan bir sonraki yazımda bahsedeceğim.) Bu çok net şekilde Upwork’te büyüyen bir iş potansiyeli olduğu anlamına geliyor. Yani Upwork “işverenler çok daha fazla ilan vermeye başladı, artık sitede eskisinden daha çok iş var” diyor.

O zaman size düşen bu fırsatı değerlendirmek. İngilizce bilmemek bile bana göre internet bağlantısı ve akıllı telefonu ya da bilgisayarı olan biri için bir gerekçe değil, olamaz, olmamalı 🙂 Tek ihtiyacınız olan cesaret ve ilk aylarda emek ve zaman yatırımı yapmak. İlk başta çaba istiyor ancak sonra devamı geliyor.

Şunu yine de hatırlatmak istiyorum: Upwork, Türkiye’de dolarla para kazanma imkânı sunan önemli bir fırsat ama “kolay para kazanma” fırsatı değil. Eğer öyle bir beklentiniz varsa en baştan hiç vakit bile harcamamanızı öneririm. Mutlaka çalışmak, hep öğrenmek ve kendini geliştirmek gerekiyor. Ne var ki siz bu imkânı değerlendirmeye niyetliyseniz, inanın Upwork’te yapabilecekleriniz çok fazla.

Upwork’te profil oluşturma, ilanlara başvuru yapma ve müşteriyle iletişim konularından bahsettiğim yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

İnternetten para kazanmak ve freelancer çalışmayla ilgili fırsatlar arayan tanıdıklarınız varsa yazıyı lütfen onlarla da paylaşın. Sorularınızı her zamanki gibi yorumlara bırakabilirsiniz.

2 comments

  1. Upwork bakiyesinden Payoneer hesabına para aktarımının nasıl olacağını ve Payoneer hesabındaki doları TL’ye nasıl çevirip çekeceğim hakkında yardımcı olur musunuz?

    1. Merhaba. Payoneer hesabınızı Upwork’e bağlama işlemi için buradan yardım alabilirsiniz: https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211063988-Payoneer. Upwork bakiyesindeki parayı ise Settings > Get Paid diyerek transfer ediyorsunuz. Payoneer hesabınızdaki doları Payoneer kart ile dolar olarak Türkiye’de TEB ATM’lerinden çekebilir veya Payoneer kart sipariş etmek istemiyorsanız bankanızda bir dolar hesabı açıp oraya havale yapabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir