Etsy SEO Nasıl Yapılır? Etsy SEO Çalışması İçin En Önemli İpucu

Bu yazımda “Etsy SEO nedir?” sorusunu cevaplayacak ve Etsy SEO çalışmasının nasıl yapılması gerektiğinden, yani işin mantığından bahsedeceğim.

Bir ziyaretçi Etsy’de bir arama yaptığında satıcının amacı ürünün doğru kişilerin yani o ürünü arayan kişinin önüne çıkması ve aynı zamanda onu aramayan kişilerin önüne çıkmamasıdır. Sadece doğru kişinin önüne çıkmak da yeterli değil, aynı zamanda mümkünse ilk birkaç sayfada çıkmak gerekir. (Çünkü insanlar genellikle onlarca sayfayı taramaz, aradığını büyük ihtimalle ilk sayfalarda bulur, bulamazsa arama şeklini değiştirir.)

İşte bunu gerçekleştirmenin en önemli yolu dükkân içeriklerini ve ürün listelerini Etsy algoritmasına uygun şekilde oluşturmaktır. Eğer dışarıdan (örneğin sosyal medyadan) kendi trafiğinizi getirmiyorsanız, ziyaretçi kaynağınız ağırlıkla site içinden arama yaparak gelenlerse, o zaman Etsy SEO ayarlarını yapmak sizin için olmazsa olmazdır.

Bir web sitesinin kendi algoritmasına uygun içerik oluşturmaya SEO (search engine optimization) yani “arama motoru optimizasyonu” denir. Her platformun kendi belirlediği kuralları vardır ve ürün ya da içeriklerini arama yapanların karşısına bu kriterlere göre çıkarır.

Peki, Etsy SEO kurallarına göre, aramalarda çıkan sonuçlar neye göre seçilir ve listelenir?

Etsy, sitede aratma yapan kişinin önüne 2 ana faktöre göre sonuç getirir:

1. Arama ile eşleşme

2. Sıralama

ARAMA İLE EŞLEŞME

Eşleşmeyi sağlayabilmek için Etsy ürün listeleme sayfasında girdiğiniz Kategori, Nitelik, Başlık, Etiketler ve Açıklama alanlarına bakar. Aşağıda bu unsurları daha detaylı inceleyeceğiz.

SIRALAMA

Sadece eşleşme yeterli değil. Eşleştirdiği listing’lerden müşterinin satın alma olasılığı daha yüksek olanları arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkarmak ister. Bunun için de ziyaretçinin sitedeki geçmişi ile dükkânın dönüşüm oranı, müşteri deneyimi ve listing skoru gibi kriterleri göz önüne alır.

Tam da bu sebeple “ilk sayfada çıkma garantisi” diye bir şey teknik olarak mümkün değildir. Bir kişinin 1. sayfada gördüğünü, bir başkası 20. sayfada görür. Hatta cihazdan cihaza göre bile değişiklik gösterebilmektedir.

Etsy’nin arama ile eşleşmeyi sağlayabilmek için bir listing’de göz önüne aldığı Kategori, Nitelikler, Başlık, Etiketler ve Açıklamayı tek tek inceleyelim.

KATEGORİ (Category):

Listing açarken doğru kategoriyi seçerek başlayın, böylece Etsy sizi doğru kişilerin önüne çıkartabilsin.

NİTELİKLER (Attributions):

Seçtiğiniz kategoriye göre otomatik olarak bazı nitelik seçenekleri çıkar. Ürünle ilgisizse bir şey işaretlemeyin ama uyan varsa arasından mutlaka seçim yapın. Örneğin ürün yeşilin bir tonuysa ama listede yoksa bile yeşili seçin.

Başlık (Listing Title):

Ürün başlığında yer alan kelime veya kelime gruplarına anahtar kelime denir.

Başlığa anahtar kelimeler girerken “Müşteri nasıl arama yapar, böyle bir ürünü hangi kelimeleri kullanarak arayabilir?” şeklinde araştırma yapılmalıdır. Yani doğru düşünme yöntemi “Ben ürünü nasıl isimlendirmek istiyorum?” değil, “İnsanlar bu ürünü nasıl arıyor/arayabilir?” şeklindedir.

Satıcılar başlığa içgüdüsel olarak ürünün özelliklerini tanımlayan kelimeler girme eğiliminde olurlar. Örneğin ürün görseldeki duvar panosu olsun.

Bu ürünü “50×70 cm High Resolution Poster Set” diye isimlendirmemelisiniz. Çünkü insanlar bir duvar panosu satın almak istediğinde çoğunlukla bu şekilde aratma yapmaz. Kafasında ya bir stil, sembol, renk ya da nereye asmak istediği vardır. Aklında postere dair bir şey olmayıp, örneğin arkadaşına hediye arıyor da olabilir. Ya da sadece var olan sorununa çözüm olacak bir şey arıyordur ve sizin ürününüz o çözümü sunabilir. Örneğin anksiyete veya stres problemi yaşıyordur ve odasına asacağı o pano onu sakinleştirmeye yardımcı olabilir.

Bu ürünü örneğin “Zen Wall Art for Living Room, Anti Anxiety Art Poster, Abstract Tree Painting, Foggy Forest Poster, Watercolor Landscape Fine Art Print, Landscape Black and White Vertical Wall Art…”  gibi anahtar kelimelerle tanımlayabilirsiniz. Tabii ki seçeceğiniz anahtar kelimeler ürünle alakasız olmamalı, gerçekten ürünü tanımlıyor olmalıdır.

ETİKETLER (Tags):

Başlıkta girdiğiniz anahtar kelimeleri etiketlere birebir kopyalayıp yapıştırın. Sığmayanları ürünü tanımlayıcı şekilde parçalara bölün, hala yeriniz kalırsa kendi aralarında anlamlı kombinasyonlar oluşturun.

AÇIKLAMA (Description):

Başlıktaki anahtar kelimeleri açıklamada makul sayıda ve mantıklı bir şekilde dağıtarak kullanmalısınız. Örneğin anahtar kelimeler alt alta veya yan yana dizilmemelidir.

Son olarak, bu beş alanın hiçbirinde ürünü tanımlamayan kelimeler kullanmayın ki, Etsy sizi daha da doğru yerlere yerleştirebilsin. Anahtar kelime araştırması yapmak içinse E-Rank ve Marmalead gibi araçları kullanabilirsiniz.

Evet, bu yazıda, “Etsy SEO nasıl yapılır?” dendiği zaman doğru düşünme şeklinin ve uygulamanın nasıl olduğundan bahsettim. Eğer konuyla ilgili biraz daha detay öğrenmek isterseniz, daha önceki yazılarıma da göz atabilirsiniz. Buradan

Etsy SEO ile ilgili desteğe mi ihtiyaç duyuyorsunuz?

Benimle iletişime geçin, ihtiyacınıza yönelik dükkân analiz çalışması yapalım.

Ya da “Açıklama yazmak için vaktim yok, benim yerime başkası yapsa ne güzel olur” diyorsanız ürünlerinizin başlık-etiket ve açıklamalarını ben yazayım. Size sadece kopyala-yapıştır yapıp listelere girmesi kalsın.

Danışmanlık için iletişim adreslerim:

dijitalegirisim@gmail.com

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir