Almanya’da 1 Temmuz 2022 itibariyle tüm global e-ticaret satıcılarını ilgilendiren yeni bir yasa devreye girdi: Almanya Ambalaj Yasası – VerpackG.
Buna göre eğer Almanya pazarına fiziksel ürün satışı yapan bir satıcıysanız LUCID Ambalaj Kaydı sistemine kayıt olmalısınız. Aksi halde, kargonuzun imha edilmesi, para cezası hatta Almanya’ya satışın yasaklanmasına kadar giden yaptırımlara maruz kalabilirsiniz.
Bu yazıda Almanya Ambalaj Yasası nedir, kimleri etkiliyor, satıcılar ne yapmalı ve LUCID sistemine nasıl kayıt olunur sorularını cevaplıyorum.
Almanya Ambalaj Yasası Nedir?
Yasa aslında 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girmişti fakat süreçte bazı güncellemeler eklenerek son halini aldı. 1 Temmuz 2022 itibariyle artık Almanya’ya satış yapan tüm e-ticaret firmalarıyla beraber online pazaryerlerini ve Etsy satıcılarını da etkiliyor.
Buna göre bir online satıcının kullandığı paketleme malzemesi Almanya pazarında ticari olarak ilk defa dolaşıma girdiğinde bu, pazara yeni ambalajın “yerleştirilmesi” olarak kabul edilir. Online satıcıların dolaşıma soktukları bu malzemeler Almanya Ambalaj Kayıt Merkezi (ZSVR) tarafından yönetilen LUCID Ambalaj Kaydı’na rapor ve kayıt edilmelidir.
Ambalaj Yasası’nın amacı çevreyi koruma ve sürdürülebilirlik için ambalaj malzemelerinin geri dönüşümünü veya tekrar kullanımını teşvik etmektir.
Konuyu çok temel olarak şöyle özetleyebiliriz: Size ait ambalaj malzemelerinin Almanya’ya girdikten sonra geri kazandırılabilmesi için, sisteme kayıt olup yıllık ne kadar kullanacağınızı beyan etmeli, geri dönüşüm işi yapan bir Alman firması ile çalışmalı ve onlara bunun için belli bir miktar ödeme yapmalısınız.
Her tür paketleme malzemesi bu kapsama girer. Yani tekil ürünleri paketlemede kullanılan karton etiket, şeffaf poşet ve kutular ile dış paketlemede kullanılan zarf, koli, koruyucu destek gibi malzemeleri örnek verebiliriz. Bunlar mukavva, cam, alüminyum, plastik, doğal malzeme veya kompozit gibi türlü maddelerden olabilirler.
Kimler İçin Geçerli?
Almanya’ya ülke içinden veya başka bir ülkeden fiziksel ürün satışı yapan şirketler ve online pazaryeri satıcıları bu yasaya uymakla yükümlüdür.
Ambalaj Yasası Gereklilikleri Nedir? Online Satıcılar Ne Yapmalı?
Sisteme dâhil olmak için yapılması gerekenler sırayla şu şekilde: (İşlemlerin Almanya’ya ürün göndermeden önce tamamlanması gerekmektedir.)
1. Önce LUCID sistemine kayıt olunur:
Sisteme Almanya Ambalaj Kayıt Merkezi (ZSVR) websitesinden kayıt olunuyor. Açılan sayfada “start your registration here” yazan yere tıklayarak bilgilerinizi doldurun. LUCID sistemine kayıt olmak ücretsiz.
2. Ardından İkili Sistem’e (Dual System) Katılarak Belge Alınır:
İkili Sistem’e (Dual System) katılmak demek, sizin için ambalaj malzemelerinin toplanması, ayrılması ve geri dönüşümünü yapacak bir partner firma seçerek onunla çalışmak demektir. Bunun karşılığında o firmaya bir “lisans ücreti” ödersiniz.
Almanya’da İkili Sistem partneri olarak çalışabileceğiniz resmi olarak kayıtlı farklı yerel firmalar mevcut. Firmaların listesine buradan ulaşabilirsiniz. Bunlardan dilediğinizi seçebilirsiniz.
Partnerinizi belirledikten sonra firmanın websitesindeki hesaplama aracına, Almanya pazarında yıllık olarak kullanacağınız ambalaj malzemesinin türünü ve toplam ağırlığını giriyorsunuz ve sistem buna göre ödemeniz gereken tutarı hesaplıyor.
Tamlık Beyanı (Declaration of Completeness)
Bu adımda, kullanılan malzemenin miktarına bağlı olarak bazı firmaların yapması gereken ek bir işlem daha var. Eğer;
-Yılda 80 tondan fazla cam,
-50 tondan fazla kâğıt, karton veya mukavva,
-30 tondan fazla metal, alüminyum, plastik, içecek kartonu ve diğer kompozit malzeme dolaşıma sokan bir firma iseniz yıllık olarak Tamlık Beyanı’nda da bulunmalısınız.
3. İkili Sistem’den Alınan Bilgiler LUCID’e Girilir:
LUCID sayfasında login bilgilerinizle giriş yapıp, Dual System partnerinizi, miktarları ve sistemin size verdiği numarayı kaydetmelisiniz. (Her yıl Dual System’e bildirilen miktar LUCID’e de yılda en az 1 kere raporlanmalıdır.)
4. LUCID’in Verdiği Kimlik Numarası Pazaryerine Tanımlanır:
LUCID kimlik numarasını Etsy’ye tanımlamak için hesap panelinizde Finances > Legal and Tax Information sayfasına gidin. Government Registrations başlığı altındaki Add LUCID ID number butonuna tıklayarak numarayı buraya girin.
5. Online Mağazada Müşterilere Bilgilendirme Yapılır:
Yasa aynı zamanda müşterilerinizi bilgilendirmenizi de gerekli kılıyor. Etsy ilgili makalesinde “Bu bilgilendirmeyi Dükkân Politikaları bölümünde veya Alıcıya Mesaj alanında yapabilirsiniz.” demiş. Ancak içerikle ilgili aydınlatıcı bir açıklama yapmamış. “Bu kuralla ilgili detaylı bilgiyi LUCID sayfasından edinebilirsiniz” demekle yetinmişler.
Aşağıya eklediğim bilgilendirme metnini Etsy Forum’dan aldım. Bir satıcı kendi hazırladığı metni paylaşmış, kullanmak isterseniz ben de buraya ekliyorum.
Ambalaj Yasası Müşteri Bilgilendirme Metni:
Germany – Verpackungsgesetz (LUCID Packaging Register)
On January 1, 2019, Germany’s Packaging Act (VerpackG) came into effect, imposing requirements on online retailers (including Etsy shops) selling to buyers in Germany. The Packaging Act promotes recycling and reuse of packaging materials.
My company (dükkan/şirket ismi) is registered with LUCID, which is the Packaging Register of the Stiftung Zentrale Stelle Verpackungsregister (Foundation Central Agency Packaging Register – ZSVR).
Producers/distributors pay a license fee to the dual system for the collection, sorting and recycling of the packaging they introduced to the market. My Dual System partner is (İkili Sistem firmanızın ismi).
Please separate the packaging and recycle when you can. Thank you.
LUCID Sistemine Kaydolmazsanız Ne Olur?
Yasa sert ceza ve yaptırımlar öngörmektedir. Bu sisteme kaydolmadan Almanya’ya ürün göndermeniz veya İkili Sistem’de yanlış miktar beyan etmeniz halinde bir yazılı uyarı alırsınız. Yaptırımlar arasında kargonun gümrükte takılması/imha edilmesi ve €200.000’ya varan para cezası ileAlmanya’ya satışın yasaklanması vardır.
Sonuç
Etsy ilgili makalesinde “Dükkân sahiplerinin Almanya’ya satış yapma haklarında değişiklik olabilir, yeni bir durum ortaya çıkarsa güncelleme yapacağız” demiş.
Yasa ve uygulaması çok yeni, birçok online pazaryeri ve e-ticaret satıcısı henüz adapte olmaya çalışıyor. Bu yasa pazaryerlerini de etkilediği ve Etsy de bir pazaryeri olarak sorumlu durumda olduğu için, ileriki dönemlerde Etsy belki bu kayıt işlemini yaptığını kanıtlamayan dükkânların Almanya’ya satışını otomatik olarak kapatabilir, daha ileri düzeyde hesabı askıya alabilir ya da Almanya’ya satış yapanlardan sisteme kayıtlı olduğunu kanıtlamasını isteyebilir. Ancak bunlar şu an sadece bir ihtimal.
Şu an 2 türlü hareket edebilirsiniz:
Birincisi sisteme kayıt olarak güvenle Almanya’ya satış yapmaya devam edebilirsiniz.
İkincisi ise şimdilik dâhil olmayı düşünmüyorsanız yasal yaptırımlara maruz kalmamak için kargo profil ayarlarından Almanya’yı gönderim yaptığınız ülkelerden çıkarmanızı öneririm. Almanya’dan sipariş gelmesini engellemek için kargo ücretine fahiş bir fiyat girmek de bir diğer çözüm.
Bu yazıda, Etsy’den ve yasal kaynaklardan derlediğim bilgilerle sistemin işleyişini ve yol haritasını paylaştım. Ancak Etsy’nin kendi makalesinde belirttiği hatırlatmayı ben de yapayım 🙂 Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır ve hukuki tavsiye yerine geçmez. Her ne kadar birçok satıcı işlemleri kendi başına tamamlamış olsa da, ihtiyaç halinde bir hukuk uzmanından destek almanız önerilir.
Yazıda geçen ilgili kaynaklar toplu olarak şu şekilde: