Etsy’de Farkında Olmadan Yapılan ve Dükkana Zarar Veren Hatalar

Etsy’de dükkan trafiğini ve satışları arttırmak amacıyla yaptıklarınız istemeden dükkanınıza zarar veriyor olabilir. Bunlar ya dönüşüm oranınızı -dolayısıyla görüntülenmenizi- düşürür ya da ziyaretçileri dükkandan uzaklaştırır. Bu yazımda en yaygın yapılan 6 hatayı paylaşıyorum.

1. Başlık ve etiketleri sürekli değiştirmek

Başlık ve etiketleri sürekli değiştirmek SEO’ya zarar verir. Bir kere yapıp, Etsy algoritmasının tepkisini görebilmek için kendi haline bırakmalısınız. Arama sonuçlarından gelen trafik istatistiği size zaten yapmanız gerekenle ilgili fikir verecektir.

Madalyonun bir de şu yüzü var: Arama sonuçlarından bir listing’e gelen trafik sizi memnun ediyorsa, o listing’in başlık ve etiketlerine dokunmayın. Bu konudaki prensibimiz, bozuk değilse düzeltmeye kalkmıyoruz 🙂 Bu da iyi giden şeyi istemeden bozmaya sebep olan bir hareket olduğu için dikkat.

2. İlgisiz kategorilerden, aralarında bir tutarlılık olmayan ürünler listelemek

Etsy’de bir dükkânda farklı kategorilerden birbiriyle ilgisiz ürünler satmanın kurallar açısından hiçbir sakıncası yok, kurallara tamamen uygun. Ancak alıcı tepkisi açısından satış ihtimalini baltalayan bir hareket. Ürünler ya aynı kategoriden olmalı ya da aralarında ortak bir nitelik üzerinden tutarlılık olmalı.

3. Ucuz fiyatlandırma yapmak

Etsy’de ucuz ürün müşterinin kolayca şu anlamları çıkartmasına sebep olabilir: “Kalitesiz ürün”, “kalitesiz hizmet”, “hazır ürün”, “Çin malı”, “profesyonel olmayan satıcı”. Ucuz fiyatlandırma yapmak, yüksek fiyatın yarattığı etkiye benzer bir etki yaratacaktır. Buna ek olarak, ucuz ürün her zaman en çok satan ürün değildir.

4. Farklı listing’leri birebir aynı başlık ve etiketlerle listelemek

Ürünler birbirine çok benziyor bile olsa, her bir listing için farklı başlık ve etiketler kullanılmalıdır.

5. Dükkan linkini Türk takipçili sosyal medya hesaplarında paylaşmak

Dönüşüm oranı sipariş sayısının ziyaret sayısına oranını ifade eder. Dönüşüm oranı = (Sipariş sayısı / ziyaret sayısı) x 100 formülüyle bulunur.

Ziyaret sayısı yükseldikçe sipariş sayısının sabit kalması dönüşüm oranının düşmesi anlamına gelir. Bu da arama sonuçlarındaki görüntülenmenin düşmesiyle sonuçlanır. O sebeple sipariş verme ihtimali 0 olduğu kesin olan Türk müşteri trafiğini dükkânınıza çekmemelisiniz. Bu trafiğin geldiği en büyük kaynak da çoğunlukla Türk takipçili sosyal medya hesapları olduğu için dükkân isminiz ve linkini buralardan tamamen uzak tutun.

6. Keyfi sipariş iptali yapmak

Sipariş iptali talebi müşteriden gelmişse sorun yok ama siparişleri kendi isteğinizle iptal etmemelisiniz. Bu, görüntülenmenizin düşmesine sebep olur. Düzenli tekrarı ise satıcı hesabınızın kapatılmasına kadar gidebilir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir