Etsy’de satış yapabilmeniz için hem arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmanız, hem de doğru kişilerin yani sizi arayan kişilerin önüne çıkmanız gerekir. Bu ikisinin bir arada olması çok önemlidir. Listing’lerinizi ve dükkânınızı Etsy SEO’ya uygun oluşturmak görünür olmanızı sağlar ve bu da satış yapma şansınızın çok büyük oranda artması demektir.
SEO’nun açılımı Arama Motoru Optimizasyonu’dur (Search Engine Optimization). Eğer dışarıdan kendi trafiğinizi getirmiyorsanız veya henüz çok satış yapanlardan değilseniz, ziyaretçi kaynağınız ağırlıkla Etsy’de arama yaparak gelenlerse, o zaman Etsy SEO sizin için olmazsa olmazdır.
Etsy SEO farklı katmanları olan ve tek bir yazı için uzun ve detaylı bir konu. O yüzden bu yazıda amacım “Nereden başlamalıyım?” diye düşünenler için bir başlangıç noktası vermek olacak.
Etsy’de Ürün Başlıkları ve Etiketler
Bir kişi Etsy’de bir arama yaptığında, arama sonuçlarında kimler çıkacak ve diğerlerinden daha yukarıda çıkacak? Etsy’nin buna karar verirken baktığı en önemli noktalardan ikisi ürün başlığı ve etiketler ile ikisinin birbiriyle uyumu.
Ürün başlıkları ve etiketleri oluştururken göz önüne almanız gereken 5 anahtar kural şu şekilde:
1. Eksik Başlık ve Etiket Bırakmayın
Ürün başlığı maksimum 140 karakter uzunluğunda olabiliyor ve her listing’e 13 adet etiket girilebiliyor. İstisnasız bütün listing’lerde bu hakkınızın hepsini kullanın. Eksik başlık ve etiket bırakmayın. Kullanmadığınız haklarınız harcanmış birer fırsattır.
2. Ürün Başlığında Tek Kelimeler Değil, Kelime Grupları Kullanın
Ürün başlığındaki isimlere anahtar kelime denir. Örnek: Earring (küpe), shelf (raf), t-shirt gibi… 1-2 kelimeden oluşanlara kısa kuyruklu anahtar kelime adı verilir. Daha tanımlayıcı, en az 3-4 kelimeden oluşanlar uzun kuyruklu anahtar kelime olarak adlandırılır. Örnek: Pearl bridal earrings (inci gelin küpesi), rustic wooden corner shelf (rüstik ahşap köşe rafı), cat mom t-shirt (kedi annesi tişörtü) gibi..
Kısa kuyruklu anahtar kelimelerde rekabet çok fazladır ve doğru kişinin sizi bulması imkânsıza yakındır. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerde ise hem rekabet daha azdır, hem de tam sizin ürününüzü arayanların karşısına çıkma ihtimaliniz daha fazladır.
3. Müşteri Gibi Düşünün
“Böyle bir ürün arayan kişi arama kutusuna ne yazarak arama yapabilir?” ya da “Bu ürünü insanlar ne amaçlarla arayabilir?” diye düşünün.
Aynı ürünü farklı kişiler farklı kelimelerle ararlar. Burada amaç olabildiğince farklı çeşitli aramalarda çıkabilmektir. Ancak tabii ki ürüne olmadığı bir şey yazmıyoruz 🙂 O zaman başka şey arayan kişilerin önüne çıkarız.
Resimdeki gibi bir çantayı insanlar şu şekillerde arayabilir: “Men’s Crossbody Messenger Bag, Vintage Style Leather Satchel, Leather Husband Gift”
Bu şekilde, ürün için kullanabileceğiniz tanımları çeşitlendirin. Bunun için yardım alabileceğiniz bazı kaynaklar: Marmalead.com, Erank.com, Pinterest arama, Etsy arama ve Google Görseller. Örneğin ürünü Google’da aratıp görsellere tıklarsanız, görsellerin altında farklı isimler göreceksiniz. Buradan çok çeşitli fikirler edinebilirsiniz.
4. Ürünün Başlık ve Etiketleri Birebir Aynı Olsun
Sıra geldi etiketleri girmeye. İlk bakmamız gereken yer ürün başlığı. Ürün başlığındaki anahtar kelimeleri kopyala-yapıştır yaparak etiketlere giriyoruz. Başlık ve etiketlerin birebir aynı olması, SEO’nun daha güçlü olmasını sağlıyor.
Ama 1 etiket maksimum 20 karakter olabildiği için “Men’s Crossbody Messenger Bag” gibi uzun anahtar kelimeleri etikete nasıl sığdıracağız? Burada yöntem sığmayan anahtar kelimeyi maksimum 20 karakterlik anlamlı gruplara bölmek.
Örnek:
Bitirdikten sonra mutlaka birkaç etiketlik yer kalacaktır. Kalan etiket hakkımızı da, başlıktaki diğer anahtar kelimelerin birbiri arasında anlamlı gruplar oluşturarak dolduruyoruz.
5. Her Ürüne Farklı Ürün Başlığı Kullanın
Aralarında ufak farklılıklar olan ürünlerde “nasılsa birbirinin çok benzeri” diye düşünerek aynı başlığı kullanmayın. Hiçbir zaman kopyala-yapıştır yapmayın. Aksi halde aynı arama sonucunda ürünleriniz birbiriyle rekabet eder. Her zaman farklı ürünlere farklı başlıklar girin.
Etsy SEO konusuyla ilgili biraz daha detay öğrenmek isterseniz, diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.