Etsy Dükkan SEO’sunu Geliştirmek İçin Hemen Yapabileceğiniz 3 İşlem

Eğer dükkânınıza dışarıdan kendi trafiğinizi getirmiyorsanız ya da oturmuş bir müşteri kitleniz, başarılı bir sipariş geçmişiniz yoksa Etsy’de görünür olmak için mutlaka Etsy SEO’ya uygun hareket etmelisiniz.

Konuyla tanışıklığı olmayanlar için çok kısa bir giriş yapayım: SEO “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Çok fazla alıcının ve ürün çeşidinin olduğu bir ortamda, ziyaretçilerin aradıkları şeyin en iyi alternatifini, en kolay şekilde bulabilmeleri için Etsy hangi ürünü, kimin önüne ve hangi sırada çıkartacağına karar vermelidir. Bunun yapabilmek için de belli kriterleri göz önüne alır.

Etsy’de SEO’nuzun doğru ve iyi olması demek, arama sonuçlarında

1. Sadece sizi arayan kişilerin önüne çıkmak ve

2. Daha üst sıralarda çıkmak demektir.

Satış yapabilmek için bu 2 koşul olmazsa olmazdır. Elbette tek başına yeterli değildir ama ziyaretçileri müşteriye çevirmek başka yazıların konusu. Bu tür bilgileri ve ipuçlarını buradaki yazılarımda ve Instagram’da bulabilirsiniz.Bu yazıda “görünür olma” üzerine konuşacağız. Dükkân ve listing’lerinizi Etsy’nin kriterlerine ne kadar uygun hale getirirseniz doğru kişiler tarafından bulunabilme ihtimaliniz o kadar artar. Bu da satış şansınızı arttırmak demektir.

İşte, Etsy SEO’nuzu geliştirmek için hemen yapabileceğiniz 3 işlem:

  • Dükkân Başlığı (Shop title) girmek
  • Dükkân Bölümleri (Shop section) oluşturmak
  • Dükkânınız Hakkında (About your shop) yazısı yazmak

Yakından bakalım:

1. Dükkân Başlığı girmek

Dükkân başlığı dükkân isminizin hemen altında yer alan bölümdür. Buraya ne sattığınızı, dükkânın ne üzerine olduğunu birkaç kelime ile ifade eden bir açıklama girin. Örnekler:

“Kişiye özel kabartma aletleri, damgalar, mum mühürler”
“Üstün kaliteli çağdaş fiber sanat”

Etsy’de dükkan başlığını hesap panelinizde Settings > Info&Apperance sayfasından girebilirsiniz.

2. Dükkân Bölümleri oluşturmak

Dükkân bölümlerini isimlendirmek için sabit bir kural yok ancak genelde malzemeye, tarza, çeşide, boyuta, kullanım yerine göre bölümlere ayrılır. Kendi ürünlerinizin niteliğine göre karar vermelisiniz: Müşteriler sizin ürünlerinizi nasıl ararlar? Örnek:

Dükkân bölümleri girmenin bir faydası daha var. Özellikle ürün sayınız veya çeşidiniz fazlaysa ziyaretçilerin dükkânda dolaşmasını ve aradıklarını bulmalarını kolaylaştırır.

Etsy’de dükkan bölümlerini hesap panelinizde Listings > Sections > Manage diyerek oluşturabilirsiniz.

3. Dükkânınız Hakkında yazısı yazmak

Etsy, bu bölümü boş bırakan dükkânları arama sonuçlarında geriye atıyor. O sebeple buraya kısa da olsa mutlaka dükkândan ve çalışmalarınızdan bahseden bir yazı girin.

Etsy’de Hakkında yazısı hesap panelinizde Settings > About your shop > Story bölümünden giriliyor.

Etsy SEO konusuyla ilgili biraz daha detay öğrenmek isterseniz, diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.

Etsy eğitmeni olarak bulunduğum Küçük İşletme Hareketi sitesinde konuyla ilgili başka bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz: Etsy SEO

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir