Türkiye’den Etsy Payments Hesabı Nasıl Açılır ve Etsy Payments Komisyonları Nelerdir?

Türkiye’deki satıcılar artık Etsy’nin kendi ödeme sistemi olan Etsy Payments ile ödeme alıyorlar. Bu yazıda Etsy Payments hesabı açmak için gerekenleri ve Etsy Payments komisyonlarını paylaşıyorum.

Etsy Payments 2020 yılının mayıs ayında Türkiye’ye geldi ve Etsy, Türkiye’den satış yapmak isteyenlerin bu ödeme sistemini kullanması koşulunu getirdi. Aslında bu çoğu satıcı için sevindirici bir haber oldu diyebiliriz. Çünkü PayPal Türkiye’de faaliyet göstermediği için satıcılar PayPal hesabı açamıyor ve müşterilerine “Other” olarak adlandırılan farklı ödeme yöntemleri sunmak zorunda kalıyorlardı. Ancak müşteriler Etsy’nin koruması altında olmayan Other yöntemine her zaman sıcak bakmıyor ve bu yüzden birçok satış kaçabiliyordu. Şimdi artık Etsy Payments sayesinde yurt dışındaki müşteriler Türkiye’deki dükkânlara doğrudan VISA, MasterCard, Discover ve American Express kartlarını kullanarak ödeme yapabiliyorlar.

ETSY PAYMENTS HESABI AÇMAK İÇİN NELER GEREKLİ?

Etsy Payments hesap açılışını satıcı hesabı açılışı yaparken yapıyorsunuz.

Payments hesabı açarken sizden istenen 4 temel bilgi var:

  1. Şirket ile hesap açılışı yapıyorsanız şirket ve vergi numarası bilgilerinizi girmeniz istenir. Bireysel hesap açıyorsanız bunlar istenmez.
  2. Ödemelerinizi transfer etmek istediğiniz banka hesap bilgileri: Banka adı, hesap sahibi, IBAN ve SWIFT kodu. Türkiye bankası ve TL hesabı olmalıdır.
  3. Kimlik Belgesi: Başvuru esnasında bir kimlik belgesi yüklemeniz isteniyor. Bu belgenin nasıl olması gerektiği aşağıdaki şekilde belirtilmektedir. Dolayısıyla hesap açılışı işlemine başlamadan önce kurallara uygun şekilde bir kenarda hazırlamış olun:
  • Kabul edilen belgeler kimlik, ehliyet ya da pasaporttur. Tercih ettiğiniz bir tanesi ile başvurabilirsiniz.
  • Arkalı önlü değil, sadece ön yüzü istenmektedir.
  • Belge Latin harfleriyle yazılmış olmalıdır.
  • Belge isim, doğum tarihi ve geçerlilik tarihini göstermeli ve tarihi geçmemiş olmalıdır. Bu sebeple eğer hala eski kimlik kullanıyorsanız eski kimliklerde geçerlilik tarihi yazmadığı için kimliğinizi yenileyin ve yeni kimlik yükleyin.
  • Belgedeki isim-soy isim, ödemelerinizi aktaracağınız banka hesabının sahibi ve faturalarınızı ödeyeceğiniz kartın sahibi bu üçü birbiriyle aynı olmalıdır.
  • Yüklenecek belge JPEG veya PNG formatında olabilir. Fotoğrafını çekebilir veya taratabilirsiniz. Aydınlık, net ve okunaklı olmalıdır.

4. Kredi kartı/banka kartı bilgileri: Kredi/banka kartınızın üzerindeki bilgileri giriyorsunuz.

Payments hesabınızı açtıktan sonra yapmanız gereken son bir şey kalıyor: Ödemelerinizin yapılacağı transfer periyodunu seçmek.

Shop Manager > Finances > Payments Settings sayfasına girin. Deposit Schedule başlığı altındaki menüde görüldüğü gibi 4 seçenek var:

  • Once per month (ayda 1)
  • Every two weeks (2 haftada 1)
  • Once per week (haftada 1)
  • Every day (her gün)

Buradan hangi sıklıkta ödeme yapılmasını istediğinizi seçiyorsunuz. Bunu belirlerken göz önüne almanız gereken satış hacminiz. Sebebini aşağıda komisyonlar bölümünde anlatıyorum.

ETSY PAYMENTS KOMİSYONLARI NELERDİR?

Etsy, satış komisyonuna ek olarak Payments hizmeti için ayrıca ücretler alıyor. (Hepsi ayrıca %18 KDV’ye tâbidir.)

  1. Payment processing fee (Ödeme işlem komisyonu): %6,5 + ₺3

Bu kesinti işlem başına yapılıyor. Yani müşteriden gelen siparişin içinde 1’den fazla ürün de olsa kesinti %6,5 + ₺3 şeklinde.

2. Currency conversion fee (Döviz çevirme komisyonu): %2,5

Dükkânınızın para birimi ile banka hesabınızdan para birimi farklı ise satış komisyonuna ek %2,5 kesinti uygulanıyor.

3. Deposit fee (Depozito ücreti): ₺42

Bakiyeniz ₺600’nin altındayken çekim yaparsanız ya da hesabınıza para aktarılırsa ₺42 kesinti yapılır. ₺600 ve üstünde çekim yapılırsa bu kesinti yapılmaz.

Para transferi sıklığınızı belirlerken işte bu detayı göz önüne almanız gerekir. Aylık kazançlarınız tüm komisyon ve kesintiler düştükten sonra ₺600’nin altında kalacaksa ve sıklığı kısa tutarsanız, paranız her transferde ₺42 kesintiye uğrar. Onun için dükkanını yeni açanların satışlar belli seviyeye gelene kadar en geniş periyot olan ayda 1’i seçmeleri en mantıklısıdır. “Aylık satışlarım ₺600’yi karşılamıyor, bekletip eşiği aştıktan sonra çekim yapayım.” derseniz, maalesef şimdilik o imkân bulunmuyor. Şu an en geç ayda 1 ödeme almak durumdasınız. Ancak bakiyeniz ₺600’ye ulaşmışsa ve ödeme gününü beklemek istemiyorsanız hemen çekme imkânınız da var.

ETSY PAYMENTS İLE İLGİLİ BİRKAÇ ÖNEMLİ BİLGİ

 Etsy’nin döviz kuru hesap panelinizde Etsy Payments Sales CSV dosyasında Exchange Ratebaşlığı altında yazıyor. Bu dosyayı Shop Manager > Settings > Options > Download Data sayfasında “Orders” bölümünden “CSV Type” ve tarih seçimi yapıp “Download CSV” diyerek indiriyorsunuz.

➣ Banka hesabı olarak sadece Türkiye bankalarındaki TL hesapları kabul ediliyor. Etsy’deki kazancınız TL’ye çevrilip hesabınıza TL olarak geçmektedir. Türkiye bankasındaki dolar hesabına, PayPal hesabınıza, kredi kartına ya da banka kartına ödeme gönderilmiyor.

➣ Girdiğiniz hesap bilgilerinde değişiklik yaptıysanız paranız güvenlik amaçlı 5 gün beklemede tutulabilir.

➣ Çekim yapabilmek için minimum depozito ₺50’dir. Yani ₺50 altındaki tutar hesabınıza aktarılmaz.

➣ Etsy faturanız satış tutarınızın içinden otomatik olarak düşülür. Satışlarınız fatura tutarından fazlaysa faturanız 0 görünür.

➣ Bir sipariş için para iadesi yapmanız gerektiğinde Etsy hesabınızda yeterli miktarda para varsa iade içinden yapılır. Yeterli miktar yoksa kredi kartınızdan çekilir.

Excelde Etsy maliyet hesaplaması yaptığım bir video da mevcut. Buradan ulaşabilirsiniz.

PayPal’ın yokluğundan kaynaklı olarak Etsy’de yurt dışından ödeme almakta yaşanan zorluklar Etsy Payments’ın Türkiye’ye gelmesiyle büyük ölçüde ortadan kalktı. Artık işlerinizi büyütmek için satış ve pazarlamaya daha çok odaklanabilirsiniz. Konuyla ilgili sorularınız varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.

Online Etsy Eğitimi: Etsy’e Başlıyoruz. İncelemek için tıklayın:

24 comments

  1. Etsy e mağaza açmaya çalışıyorum 3 farklı banka girdim hiçbirini kabul etmiyor. Banka kaydınız yapılamadı bankanız uygun değildir yazıyor napmalıyım neden böyle bir uyarı veriyor hesaplar bana ait ticari hesap denedim olmadı bireysel denedim olmadı ziraat akbank garanti hiçbirini onaylamıyor

    1. Girdiğiniz bankalar uygun ancak girilen bilgilerde bir yanlışlık/uyumsuzluk olabilir. Her şeyi doğru girdiğinizden eminseniz Etsy Destek’e yazarak sorabilirsiniz.

      1. BİR ÖRNEK VEREBİLİRMİSİNİZ GARANTİ BANKAMI SORUNSUZ SEKİLDE EN AZ ON KERE GİRDİM KABUL GÖRMÜYOR NEDENİ NEDİR ETSY DESTEK ZATEN ALLAHLIK 7 GUNE ANCA DÖNÜŞ YAPIYOR ONDADA SAÇMA SAPAN SEYLER SÖYLÜYOR SATISA HAZIRSINIZ VB ŞEYLER

        1. Bankanın ismi, Türkçe karakter girilmesi veya swift kodunun yanlış girilmesi gibi sebeplerle kabul etmez. TURKIYE GARANTI BANKASI A.S olarak girmeyi deneyin.

          1. Arkadaşlar gecemi gündüzümü bir ettim bende ki sorunu buldum kart üzerindeki isimle aynı olmalıdır diyor eğer isminizde veya soy adınızda noktalı bir harf varsa onu noktasız yazın çünkü kartta öyle yazıyor benim soy adım ÜRKMEZ bu şekil kabul etmedi URKMEZ yazınca oldu paylaşayım sizle dedim

  2. Etsy hesabında iş bankası banka adını noktasız harfler ile yazmama rağmen kabul ettiremiyorum yardımcı olabilir misiniz

  3. selamlar benim kredi kartım yok banka hesabım var. mağaza açmak için kredi kartı veya banka kartı gerekmez yazıyor etsy de ancak satıcı hesabımda banka doğrulaması için kredi kartı zorunluluğu mu var? yani listeleme ücretleri için vs kredi kartı bilgileri yerine banka kartı bilgilerimi yazsam sorun olur mu ? mağazamın suspend olması için bir neden olabilir mi bu ?

    1. Merhaba. Etsy’de satıcı hesabı açmak için kredi kartı ya da banka kartı girmeniz gerekir. Ancak kartların yurt dışı kullanıma açık olduğuna ve her zaman yeterli miktarda bakiye olduğuna emin olmalısınız.

  4. MERHABALAR. KOLAY GELSİN BENDE MAĞZA AÇMAYA ÇALIŞIYORUM AMA BİR SORUM OLACAK, BANKA KESİNTİLERİ YURT DIŞINDAN HESABIMIZA YATARKEN EK OLARAK BANKANINDA BİR KESİNTİSİ OLUYORMU, BİRDE SWIFT BIC * BENİM BANKAM İNG “INGBTRIS” BUNU MU GİRECEĞİZ SWIFT YAZAN YERE TEŞEKKÜR EDERİM

  5. arkadaşlar ben vakıfbank banka kartımı giriyorum ama ıban alanı beklenen biçimde eşlenmiyor diyor bilgileri doğru girdim .çözüm bulan söyleyebilir mi

  6. merhaba ürün listelediğim zaman faturalandırmayı ayarla kısmında hata veriyor. yani eksiksiz ve doğru bir şekilde yazıyorum ama adrese gelince ülke ismi Türkiyede taklıyor. istenen tüm bilgileri giriyorum tamama basıyorum ülke ismini gösteriyor ve kabul etmiyor. turkey olarak yazılı. nerede hata var acaba

  7. Merhaba,

    Şirket kurmadan satış yapabilir miyim?
    Fatura kesmenin bir sınırı var mı ?
    şirket kurulması gerekiyorsa şahıs şirketi yeterli olur mu?

  8. Merhaba açtığım hesabın, how you”ll get paid kısmında en altta Bank name * diye bir kısım var ziraat bankasında banka kartım var oraya ne yazsam kabul etmiyor. Bank name* kısmına ne yazmalıyım?

  9. Merhaba, ben daha önce banka adını tam yazmamıştım bu yüzden depozit gelmedi sanırım. Şimdi güncelledim. Depoziti otomatik yeniden mi gönderecek yoksa bir şey yapmalı mıyım?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir